Soli za sladokusce (Gourmet Salts)

Naslednja poglavje v trženju soli so t.i. soli za sladokusce (Gourmet Salts), ki jih v grobem lahko delimo v dve skupine:

  • soli nenavadnih kristalnih oblik ter
  • soli s primesmi, ki jim le-te dajo značilno barvo in okus.

V prvo skupini spada predvsem sol v luskah ali s kristali v obliki majhnih piramid, sem uvrščamo tudi solni cvet. V drugi skupini najdemo tako sol črne (vsebuje delce oglja), rdečkaste (alaea morska sol s Havajev, ki ji barvo dajejo primesi gline, ki vsebuje železo) in rožnate barve (sol iz Himalaje). Sem spada tudi vijoličastorjavkasta sol iz Indije (imenovana kala namak, barvo in vonj ji dajejo primesi železa in žvepla), modra sol iz Perzije (modra barva naj bi bila posledica posebne kristalne strukture), rožnato-marelična sol iz Avstralije (sol Murray River) ter rjava dimljena sol z Danske. In verjetno bi se našla še kakšna barva.

Posebno poglavje t.i. soli za sladokusce (gurmane) so še soli z dodatki začimb in arom. A to je že druga zgodba.

Soli za sladokusce so se prvotno uporabljale v lokalnih kuhinjah dežel iz katerih izvirajo, dandanes pa kuharski mojstri širom sveta eksperimentirajo z njihovimi okusi ter s pridom uporabljajo njihove nenavadne oblike in barve pri dekoriranju jedi.