Sredstvo proti strjevanju

Higroskopnost je lastnost mnogih snovi, da nase vežejo vlago iz okoliške atmosfere. Tudi čist NaCl, glavna sestavina soli, je higroskopen, kar pomeni, da je vsaka sol, ne glede na njen izvor (morska, kamena ali evaporirana) prav tako higroskopna.

Vezana vlaga »omoči« površino solnih zrn in povzroči, da se le-ta začnejo med seboj sprijemati. Pravimo, da se je sol začela strjevati. V začetku so te povezave med posameznimi zrni šibke, sčasoma pa se začno zrna soli dobesedno zlivati med seboj in slej kot prej imamo opravka s strjeno gmoto soli.

Strjevanje je hitrejše pri fino mleti soli, saj je pri njej za vezavo vlage iz okoliškega ozračja na razpolago večja površina kot pri grobo mleti soli. Prav tako je strjevanje hitrejše pri morski soli, saj le-ta vsebuje primesi kalcijevih in magnezijevih soli, ki so še mnogo bolj higroskopne kot sam NaCl.

Večina dobaviteljev soli poskuša proces strjevanja soli preprečiti (bolje rečeno upočasniti) z dodatkom t.i. sredstev proti strjevanju. Obstaja množica dodatkov, ki bolj ali manj uspešno upočasnjujejo strjevanje soli. Najpogosteje pa se uporabljata dva, in sicer natrijev ferocianid trihidrat (E 535) ter kalijev ferocianid trihidrat (E 536). Dovoljene koncentracije teh dveh dodatkov v jedilni soli običajno ne presegajo 10 ppm, njihovo morebitno uporabo pa mora proizvajalec navesti na embalaži med sestavinami izdelka.

Drogina gospodinjska morska sol ne vsebuje nikakršnih sredstev (kemikalij) proti strjevanju.  Prepričani smo namreč, da samo strjevanje gospodinjske soli, če do njega seveda pride, nikakor ne vpliva na kvaliteto soli in je zatorej uporaba kakršnihkoli dodakov povsem odveč. To pa tudi pomeni, da je potrebno navodila o shranjevanju soli v suhem prostoru pri Drogini morski soli jemati še toliko bolj resno. Doma je sol najbolje hraniti v dobro zaprti posodi. Kljub temu se bodo pri daljšem shranjevanju morske soli Droga slej kot prej pojavile kepice, saj še tako dobro zaprta posoda ne more preprečiti povsem naravnega procesa vezave vlage iz okolice. A brez skrbi, med prsti se te kepice z lahkoto ponovno razpustijo. Navsezadnje torej ni naključje, da se kot odmerek za količino soli uporablja prav ščepec soli.