Vrsta soli: Evaporirana/vakuumska ali rafinirana sol (Evaporated/Vakuum or Refined Salt)

Na začetku naj najprej omenimo, da je v vsakdanjem pogovoru pri poimenovanju soli glede na njen izvor, kar nekaj nereda. Evaporirano (vakuumsko) sol namreč v vsakdanjem pogovoru imenujemo »kamena«, v večini primerov so takšne tudi deklaracije na izdelkih, ki jih najdemo na policah slovenskih trgovin. A sol, ki jo najdemo na policah naših trgovin in prihaja iz Bosne in Hercegovine (Tuzle), Avstrije ali Slovaške ni kamena, ampak je t.i. evaporirana sol. Iz podobnega razloga je napačno tudi poimenovanje soli z otoka Pag.

Značilnost evaporirane soli je, da je proizvedena z industrijskim izparevanjem slanice pridobljene iz različnih virov – morske vode, z raztapljanjem podzemnih nahajališč soli ali solne rude. V primeru soli iz Tuzle, Avstrije ali Slovaške je slanica pridobljena z raztapljanjem podzemnih nahajališč soli, pri soli z otoka Pag pa je slanica pridobljena iz morja, sama kristalizacija soli pa poteka v tovarni, ki se nahaja v neposredni bližini solin.

V svetovnem merilu je večina evaporirane soli proizvedena iz slanice, pridobljene z raztapljanjem podzemnih nahajališč soli. V podzemno nahajališče soli se zvrta vrtino, skozi katero se s površine v podzemni sloj soli črpa voda. Voda seveda sol raztaplja in nastala slanica se po drugi cevi prečrpava nazaj na površino ter vodi v tovarno za proizvodnjo soli.

V tovarni slanico najprej očistijo mehanskih nečistoč, v naslednjem koraku pa iz nje odstranijo še kemične primesi. V ta namen v slanico običajno najprej uvajajo apneno mleko, zaradi česar pride do izločanja netopnih kalcijevih soli (predvsem sulfatov in karbonatov), v naslednjem koraku pa kalcijeve ter magnezijeve ione iz slanice odstranijo z uvajanjem ogljikovega dioksida. Tako pridobijo čisto oz. rafinirano raztopino NaCl, ki jo v naslednjem koraku vodijo v t.i. vakuumske evaporatorje (od tod ime evaporirana ali tudi vakuumska sol), kjer s segrevanjem (kuhanjem) slanice iz nje odparijo odvečno vodo in pridobijo kristale soli. Tako kot slanica, iz katere je bila pridobljena, je tudi evaporirana sol kemično izredno čista (praviloma vsebuje 99,9 % NaCl, zato tudi naziv rafinirana sol), povsem bele barve, kristali pa so okrogle oblike in homogene velikosti.

Evaporirana sol se uporablja na področjih, kjer potrebujemo sol z visoko vsebnostjo NaCl brez kakršnihkoli primesi. Tako področje je npr. farmacevtska industrija, kjer pa je uporaba količinsko omejena. Daleč največ, dobrih 60 % vse svetovne proizvodnje evaporirane soli porabi kemična industrija, in sicer predvsem kot surovino za elekrolitsko proizvodnjo klora (t.i. kloralkalno elektrolizo). Evaporirana sol se pogosto uporablja tudi v živilski industriji, za mehčanje vode in kot gospodinjska sol.